Vooral in het oosten en het noorden van het land zijn meerdere radiopiraten in de lucht. De illegale uitzendingen zijn een doorn in het oog van toezichthouder Agentschap Telecom. Dit komt mede omdat diverse legale radiozenders in de afgelopen jaren meerdere keren bij de toezichthouder hebben geklaagd. Legale radiozenders betalen veel geld om van een FM-frequentiepakket gebruik te mogen maken. De legale radiozenders stellen dat radiopiraten het signaal verstoren en het ontvangstbereik beperken. Dit zorgt voor minder luisteraars en dit heeft gevolgen voor de reclame-inkomsten. En juist met de reclame-inkomsten moeten de dure FM-frequenties betaald worden.
Drukke ether
In Nederland heerst door het frequentiebeleid van de overheid schaarste in de ether. Radiopiraten moeten hierdoor met meer vermogen uitzenden om een groter ontvangstgebied te realiseren. Daarbij worden ook hogere uitzendmasten gebruikt. Omdat het illegaal uitzenden door bovengenoemde redenen als economisch delict wordt aangemerkt zijn boetes fors hoger geworden. Reden voor radiopiraten om over te stappen op zogenaamde onbemande zenders. Deze wordt op openbare grond geplaatst. Veelal wordt een verplaatsbare mobiele uitzendmast gebruikt. In enkele gevallen maken radiopiraten gebruik van hoogspanningsmasten en masten die door telecomproviders voor mobiele telefonie gebruikt worden.
Agentschap Telecom
Vooral in het noorden van Nederland zijn controleurs vaan Agentschap Telecom de afgelopen dagen actief met het uit de lucht halen van radiopiraten. Omdat deze acties de nodige tijd vergen, kunnen niet alle radiopiraten uit de lucht gehaald worden. Zo werd in Drenthe in het dorp Geesbrug nabij de gemeente Coevorden radiopiraat Eindejaarsteam het zwijgen opgelegd. De actie van Agentschap Telecom zorgde voor boze reacties van liefhebbers van de etherpiraten